top of page
Leuk Meisje

mixen | masteren | muziekproductie

Questions which came
up very frequently !

Wanneer kies je voor stereo mastering en wanneer voor stem mastering ?
Als je mix uitstekend in balans is en je tevreden bent over het resultaat dan kan je kiezen voor het masteren van je stereo track. Mocht je twijfelen of niet helemaal tevreden zijn met je mix dan kan je beter kiezen voor stem mastering. Wij ontvangen dan verschillende stems (zoals drums, bass, gitaar, zang etc.) en kunnen dan een betere balans maken.
Mocht je helemaal twijfelen aan je mix, dan kan je de mix ook door ons laten verzorgen. Dan weet je zeker dat het optimale resultaat uit je creatieve werk komt.


In welk formaat moet ik de sporen aanleveren ?
De tracks kan je aanleveren in 16 of 24 bit / 44.1 of 48 Khz wav of aiff bestanden. 24 bit / 48 Khz heeft onze voorkeur.
Als we stem mastering voor je gaan doen, lever
 dan alles aan in stereo subgroepen.

Wat moet ik doen voordat ik de sporen aanlever ?
Haal alle compressie, limiter en andere plugins van je masterbus, en lever desnoods een voorbeeld aan hoe deze bij jouw klinkt. Ook is het fijn om een referentie mee te leveren (artiest en titel) om een idee te krijgen welke kant de song op moet gaan.  Zorg dat de aangeleverde sporen voldoende headroom hebben, dus zeker tussen de -3  en -6 db.

Wat moet ik opsturen voor het maken van een mix ?
Als je ons de mix laat maken dan hebben we alle sporen nodig met alle effecten en plugins op de individuele sporen. Ook is het verstandig om de sporen mee te leveren zonder de effecten of plugins (eq, comp. etc) Aanleveren gebeurt altijd na overleg en via WeTransfer.
Het is belangrijk om de tracks een goede naam te geven. Dat scheelt heel veel tijd met de voorbereiding. Wij werken met een afkorting voor de tracknaam. Hier een overzicht wat wij gebruiken:
 
DR - Drums
PC - Percussion
LO - Loops
BS - Bass
GE - Guitars Electric
GA - Guitars Acoustic
KE - Keys (piano, organ, etc)
SY - Synths
STR - Strings
HO - Horns
RE - Reeds
MA - Mallets
SFX - Soundeffects
LV - Lead Vocals
BV - Background Vocals
 
Dus een kick of snare wordt dan: DR-Kick en DR-Snare

Ik zou graag wat willen veranderen aan de master of mix ?
Een master heeft 2 gratis revisies. Vaak is dat voldoende.
Als blijkt dat na het masteren je song volgens jou niet goed uit de speakers komt en je de mix nog wilt aanpassen dan zal hiervoor een extra bedrag voor in rekening worden gebracht.


Wat moet ik aanleveren als je een instrument gaat inspelen ?
Een mp3 of wave bestand zou handig zijn. Als het mogelijk is verdeeld over verschillende stems zodat ik zelf een mix kan maken tijdens het inspelen. Een clicktrack is altijd handig en de juiste bpm aangeven.

Wat ontvang ik als ik jou een track laat inspelen ?
Na het inspelen ontvang je een stereo bounce met de ingespeelde track(s). Na goedkeuring ontvang je alle separate sporen zodat je deze optimaal in de mix kunt plaatsen.

Wanneer moet ik betalen ?
Op het moment dat je de song hebt goedgekeurd volgt een factuur. Na betaling van de factuur volgt het originele bestand geschikt voor de streamingsdiensten etc. Tot die tijd heb je een bestand ontvangen wat niet de gehele song afspeelt, of met een digitaal watermerk.

bottom of page